GYIK

Hányas szintig szükséges vizsgálni a kapcsolatokat, ami után távmunkát kell elrendelni? (A találkozott B-vel, aki találkozott olyannal, aki érintett lehet)
Egy háztartásban élőkre vonatkozik a tilalom a jelenlegi előírások szerint. Ugyanakkor a legutolsó tájékoztatás szerint arra kérjük a munkatársakat, amennyiben tehetik, távmunkában dolgozzanak és ne jöjjenek be a székházba akkor sem, ha nem voltak külföldön ők vagy hozzátartozóik.

A mostani szigorítás visszamenőleges hatállyal lépett életbe? Azokra is vonatkozik, akik az elmúlt két hétben tértek vissza külföldről, vagy csak a mostantól hazatérőkre?
Nem visszamenőleges hatályú, a kihirdetés időpontjától érvényes.

Milyen eseteket kell a Operatív Krízis Team-nek jelenteni?
Be kell jelenteni, ha a kolléga vagy hozzátartozója külföldről érkezett haza - részletesen az érintett országokat, mikor, kivel utazott és az átszállások helyszíneit is. Szintén be kell jelenteni a tervezett utazásokat a fenti részletességgel. (A célállomást, tartózkodási helye(ke)t az indulás, átszállási pontokat és az érkezés időpontját.)
Be kell jelenteni, ha minden kétséget kizáróan tudja, hogy kontaktba került koronavírussal fertőzött személlyel, illetve ha tudomására jut, hogy olyan személy fertőződött meg, akivel az előző két hétben kapcsolatba került: részletezve, hogy mikor és milyen kontextusba került az illetővel.

Egy olyan gyárépítésen (SRF) dolgozunk ahol indiaiak, olaszok, lengyelek, ukránok, románok is dolgoznak. Az ügyfél állítása szerint az utóbbi időben senki nem utazott veszélyeztetett országba. A TSM alvállalkozója levonult az építkezésről a kockázatra hivatkozva. Az ügyfél a Kormány határozatra hivatkozva (szabadtéri max.500 fő, beltéri max.100 fő) kéri, hogy folytassuk a munkát.  Ma reggel a generál kivitelező (KÉSZ) is felfüggesztette a munkát. Mi az ügyféllel szerződtünk. Mit kommunikálhatunk az ügyfél felé és mit várhatunk el az alvállalkozónktól?
Itt várunk állásfoglalást - JKK-nak is megküldve

Mikor kerülhet valaki karanténba?
Ha valaki nagy valószínűséggel érintkezésbe lépett fertőzött személlyel vagy korábban olyan területen tartózkodott, ahol járvány-szerűen terjed a koronavírus, (Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjának tájékoztatása szerint), akkor otthoni karanténba kerülhet, amit köteles betartani. Ha rendelkezik a munkavégzéshez szükséges eszközökkel, akkor otthoni munkavégzésre van lehetőség.

Mi történik, ha valaki külföldön kerül kórházba?
Abban az esetben, ha a magyar biztosított az EGT valamely tagállamában keresőképtelenné válik, és érvényesíteni akarja magyar táppénz iránti igényét, keresőképtelenségéről igazolást kell kérnie a külföldi orvostól. A magyar táppénz folyósításának alapja a külföldi orvos által kiállított keresőképtelenségi igazolás, amit a kifizetőhely, ill. a kormányhivatal köteles elfogadni. A lehető legkorábban célszerű bejelenteni a munkaadónak (lehet telefonon, vagy fax útján) keresőképtelenség kezdetét és annak várható időtartamát, valamint a gyógykezelés ideje alatti tartózkodási helyét.

Mi történik akkor, ha valaki külföldön kerül karanténba?
Kiküldetés, illetve magánút esetén is, ha van a munkavállalónál céges laptop, és a lehetőségek fennállnak, home office munkavégzésre kerülhet sor, amely időszakra alapbér jár.
Ha nincs a munkavállalónál munkavégzési eszköz, akkor ez az időszak igazolt, fizetés nélküli távollétnek minősül.
A munkavállaló szabadságot vehet ki a közvetlen vezető jóváhagyásával, amennyiben van még kerete.

Field service munkakörben dolgozó kollégák milyen védőfelszerelést kapnak és mikor kapják meg?
A Magyar Telekom és a T-Systems mindent megmozgat a koronavírussal kapcsolatos szükséges felszerelés, eszköz, illetve fertőtlenítőszer beszerzések érdekében. Sajnos ezen eszközök, szerek szinte mindegyike hiánycikk jelenleg, ezért a beérkezések nem minden esetben történnek meg időre.

A Beszerzés tájékoztatása alapján a folyamatban lévő eszköz, fertőtlenítő beérkezések:
Maszk: Megrendelésre került egy 2000 db-os maszk szállítmány, melynek beérkezése március vége felé várható. 
Kesztyű: Munkavédelmi szempontból a vékony, eldobható kesztyű használatát nem javasoljuk a fizikai munkát is végző, szerelő kollégák számára. Ez a kesztyű vékony, erősebb igénybevételre könnyen szakad, így nem szerencsés a munkavégzésre, illetve a kollégáknak amúgy is van kiadott a védőkesztyű amit használniuk kell. A megoldás itt a fertőtlenítő folyadék, illetve a fertőtlenítő kendő használata.

Fertőtlenítő kendő, folyadék: 100 ml-es folyékony kézfertőtlenítő gél szállítmány rendelése szintén megtörtént. Hengeres, dobozos törlőkendők beérkezése is várható március végéig.
Kérlek küldjétek meg az igényt, hogy esetetekben telephelyileg hány fő ügyfelekkel közvetlen kapcsolatba kerülő munkavállalót jelent ez, hogy láthassuk a fenti eszközökből, fertőtlenítőkből mekkora mennyiségre lenne szükségetek az Operatív Krízis Teamnek. (okt@t-systems.hu)

Ügyfélnél dolgozó desktop support-ot végző alkalmazottaink és alvállalkozóink tudnak-e kapni védőfelszerelést? (Maszk, gumikesztyű.) Az ügyfél összes dolgozójával találkoznak és „fogdossák” az egereket, billentyűket. Szerencsétlen esetben ők fogják köbe fertőzni az ügyfelet.
Kérlek küldjétek meg az igényt, hogy esetetekben telephelyileg hány fő ügyfelekkel közvetlen kapcsolatba kerülő munkavállalót jelent ez, hogy láthassuk a fenti eszközökből, fertőtlenítőkből mekkora mennyiségre lenne szükségetek az Operatív Krízis Teamnek. (okt@t-systems.hu)